Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra’nın Change.org’da Türkiye’de zeytinciliğin sonu olacak yasa tasarısına karşı başlattığı kampanyaya Uluslararası Slow Food Derneği Başkanı Carlo Petrini’den destek geldi.

Salih Madra’nın change.org/zeytinhayattir adresinde yürüttüğü kampanya TBMM’de görüşülmekte olan ve Türkiye’de 500.000 çiftçi ailenin geçim kaynağı olan zeytin arazilerini enerji, maden arama ve imar projelerine açacak yasa tasarısının onaylanmasına karşı çıkıyor. Kampanyayı şu ana kadar Türkiye’den aralarında senarist Gülse Birsel,  yönetmen Ezel Akay ve Şef Mehmet Gürs’ünde bulunduğu 153.000’in üzerinde kişi destekledi. 2004 yılında Times dergisi tarafından yılın kahramanları arasında seçilen Carlo Petrini'den Uluslarası Slow Food Hareketi olarak aşağıdaki açıklamayla Türkiye’de zeytinciliğin sonu olacak yasaya karşı Salih Madra'nın başlattığı kampanyaya uluslararası boyutta destek geldi.


“Slow Food, şu anda TBMM’de görüşülmekte olan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”yasa tasarına şiddetle karşı çıkıyor.  Bu yasa tasarısına göre, 2,5 hektardan küçük zeytinlikler sıradan araziler olarak tanımlanacak. Bu yasa zeytincilik için kullanılan arazilerin maden ve enerji santralları dahil her türlü yapılaşma için uygun zemini sağlayacak. Bu yasa bin yıldır zeytincilik için kullanılan arazilerin her türden ranta açılmasına sebep olacak: maden, enerji ve inşaat. Türkiye’nin dünya liderleri arasında olduğu zeytin ve zeytinyağı üretime bu yasanın yıkıcı bir ekonomik etkisi olacak. Burada tehdit altında olan sadece tarımsal geçim kaynakları ve kültür değil, yıl be yıl, sonsuza dek hasat veren sürdürülebilir zeytin üretimi. Zeytinliklerin ortalama 1 hektar olduğu bir ülkede, bu yasayla, 500.000 çiftçi ailenin geçim kaynağı tehlikeye atılıyor. Bu yasa zeytinin en önemli sembollerinden biri olduğu Türkiye gastronomisini yoksullaştıracaktır. Zeytin yetiştiriciliğinin geçmişi Ege kıyılarında binlerce yıla dayanır. Bizler bugün, ulusların, gıda bağımsızlığının küçük üretici çiftçilerin ve kırsal toplumun sürdürülebilir gelişmesine vesile olacak özel amaçlı politikalarla sağlanabileceğini idrak ettikleri tarihi bir dönemde yaşıyoruz. Bu yasa bunun tam tersi yönünde hareket etmekte.  Biz, Slow Food olarak Türkiye hükümetinin tasarıyı Meclis’e dahi gelmeden iptal etmesini ve Türkiye Meclisi’nin bu yasayı asla onaylamamasını talep ediyoruz.”

0 yorum

Yorum Gönder

En çok okunanlar

Arşiv

Followers